De avonturen van MM en Binkie

#1 Persbericht: Incident in de Gr’hof te G’chem.

Vannacht omstreeks twee uur sloeg het noodlot wederom toe. Na een lange tijd van redelijke rust in de wijk vond er weer een daad van agressie plaats. Vermoedelijke dader; de Maine-Coon, Teun.

Op wonderbaarlijke wijze overleefde Muisje de brute aanval. Uit betrouwbare bron weten we dat Muisje achter de Tv-kast vluchtte en daar alsnog gegrepen werd. Door het moedige optreden van een vrouwtjesmens, ze beschermde haar onder een drinkglas tegen de vlijmscherpe kattennagels en onder toeziend oog van de Pers Bliksem, kwam Muisje met de schrik vrij.

De muizenbrigade heeft dan ook besloten om deze poes op de lijst van ‘Zachtaardige Helden’ te plaatsen.

Muisje zit twee blokken verder achter een regenpijp van haar nachtelijke avontuur bij te komen. 

In de wijk is een extra katten-boa-team ingezet. Kater ‘Zwarte Teun’ wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

#2 Persbericht: Muisje opgenomen in het knaagdierenhospitaal

Volgens de laatste geruchten blijkt het slachtoffer dat gisteren ternauwernood aan de dood ontsnapte, een huismuis te zijn. In de avond is Muisje met onderkoelingsverschijnselen in het knaagdierenhospitaal – gevestigd in het magazijn van de ALDI – opgenomen. Ze verkeert nog in shock en is nauwelijks tot communiceren in staat, maar wat de muizen-recherche tot nu toe uit haar onsamenhangende verhaal begreep, heeft vrouwtjesmens haar over het balkon gekieperd in de veronderstelling haar hiermee de vrijheid terug te geven. Gelukkig belandde ze in de dichte vegetatie die haar val brak.

Dit in aanmerking genomen, heeft ‘Zwarte Teun’ het huis verdedigd en komt de ‘crime-passion’ in een ander daglicht te staan. We zullen contact moeten opnemen met de rest van de muizenfamilie om de gang van zaken nauwkeuriger in kaart te kunnen brengen.

Op dit moment wordt een speciale muizengevechtseenheid samengesteld om de woning binnen te dringen. Het vraagt een bijzondere tactiek. Er wonen niet één maar twee katten en ondanks dat ‘de Pers’ een zachtaardig wezen lijkt te zijn, moeten we de situatie niet onderschatten.

#3 Update Muisje: Een complexe zaak

Muisje – ter observatie nog in het ziekenhuis – beweerde op reis te gaan in de nacht van vijftien december. Ze had het appartement via de spouwmuur en een luchtrooster verlaten. Buiten viel ze in de klauwen van ‘Zwarte Teun’. Om redenen die ons nog niet duidelijk zijn, nam hij haar tussen zijn kaken mee terug naar binnen. Mannetjesmens was hierover niet te spreken. Het slaapgebrek brak hem op en de stress van het vangen van Muisje had hem aangegrepen. Hij eiste dan ook dat het muizennest verwijderd werd om verdere problemen te voorkomen. Het is het natuurlijke instinct van Teun, nam hij het voor zijn kater op.

Vader muis had in de bewuste nacht het spektakel boven op de slaapkamerdeur gevolgd, doodsangsten uitgestaan, en beaamd dat vrouwtjesmens Muisje inderdaad netjes naar beneden had gebracht, zoals zij beweerde. Toen hij eindelijk beneden aankwam was zijn dochter in geen velden of wegen meer te bekennen. Een verhuizing wil hij niet overwegen, alleen al gezien de woningnood, bovendien wonen hij en zijn gezin er al langer dan dit mensenstel. De term ‘muizennest’ vindt hij neerbuigend.

Op de vraag of Muisje was weggelopen reageerden vader en moeder muis nogal gesloten. We overwegen dan ook om het muizen-jeugdwerk in te schakelen.

‘Zwarte Teun’ is inmiddels weer verdacht. Hij had niet het recht Muisje te vangen, tenzij hij haar naar haar familie wilde terugbrengen. Vader muis had de moordzuchtige blik in zijn groene ogen gezien en is ervan overtuigd dat de Maine-Coon zijn dochter wilde opeten.

Deze zaak dreigt uit de hand te lopen.

#4 Update Muisje: Rechercheur onwel.

De PD Unit is afgewezen, evenals forensisch onderzoek, er is per slot van rekening geen moord gepleegd, was het argument. Het slachtoffer kwam met de schrik vrij, daarnaast is G’chem slechts een slaperig provinciestadje, de ‘crime-scene’ bevindt zich in de grote steden.

Rechercheur Piep was er niet over te spreken, sterker nog hij had er zwaar de pest over in. Hij benadrukte dat er in het voorjaar een golf van agressie met de nodige moorden had plaatsgevonden en wegens personeelstekort kwam de verdachte “Zwarte Teun” wegens gebrek aan bewijs vrij. Nu heeft hij eindelijk een getroffene die het kon navertellen, maar wordt zijn onderzoek van hogerhand tegengewerkt.

De slachtofferlijn wordt platgebeld. Door ‘Zwarte Teun’ hij begrijpt niet wat hij verkeerd gedaan heeft. Door de ouders van Muisje, ze voelen zich geïntimideerd door het ‘mensenstel’ en door Muisje, ze zegt inmiddels een dubbel slachtoffer te zijn, namelijk, eerst de brute aanval van de kater en nu heeft ze ook nog eens jeugdzorg op haar dak.

Rechercheur Piep is met hartritmestoornissen in het knaagdierenhospitaal opgenomen en kwam daar met Muisje in contact. Ze heeft een lichte hersenschudding opgelopen van een zak bintjes die op haar kop landde. Gelukkig heeft een welwillende lezeres meteen actie ondernomen. Met de eerstvolgend bevoorrading van desbetreffende supermarkt waar het ziekenhuis is gevestigd, heeft ze een helm meegestuurd.

Muisje is haar zeer dankbaar en overweegt een motor te kopen om deze terreurstad achter zich te kunnen laten.

#5 Update Muisje; samenvatting gesprek Muisje en rechercheur Piep.

Muisje beweerde thuis stapelgek te worden. Tegenwoordig kan ze geen kant meer op en verveelt ze zich dood, aldus haar eigen woorden. Met al haar broertjes en zusjes zit ze opgesloten in hun benauwde onderkomen achter een stoffige plint. Vroeger ging het mensenstel in de ochtend weg en kwam pas tegen de avond weer terug. Nu zitten ze de hele godganse dag thuis naar een scherm te turen, daardoor is het niet meer mogelijk om het aanrecht op lekkere hapjes af te schuimen, of op de vloer in de woonkamer kruimels te scoren. Muisje benadrukte ook dat ze zich niet kan herinneren gezegd te hebben dat ze over het balkon gekieperd is.

De getergde rechercheur Piep merkte op dat ze dan een goede kandidaat voor de politiek zou zijn. Aan Muisjes blik te zien vond ze dit niet grappig en begreep ze er niets van.

Moeder muis zit in zak en as. Als haar dochter per se op reis wil, met een motor nog wel, dan zal ze toch eerst haar eigen kostje moeten verdienen. Een beetje gemeen opperde ze dat Muisje misschien in het knaagdierenhospitaal zou moeten gaan werken. Zonder kleerscheuren daar aan te komen bleek al een heel avontuur te zijn en het is maar een paar straten verder.

Kater Teun loopt naast zijn kussentjes na de opmerking van een lezeres dat ze hem een ‘loverboy’ vindt. Het komt vast door zijn imposante figuur, meende hij spinnend. Helaas reageerde Bliksem nogal schichtig op zijn toenaderingspogingen. De Pers was niet erg gecharmeerd.

#6 Update Muisje: Onvermurwbaar

De Maine-Coon kwam vanochtend doorweekt thuis en het regende niet eens. De ijspegels hingen aan zijn snorharen. Hem was het knaagdierenhospitaal ter ore gekomen, zo blijkt. Bij de ALDI aangekomen werd hij opgewacht door een bataljon van muizenvrijwilligers met waterpistolen; deze tip is vanuit Berlijn overgewaaid.

Teun is niet aanspreekbaar, zei mannetjesmens. Hij ligt op zijn troostdekentje. Zodra hij is opgedroogd, krijgt hij wat lekkers. De Pers reageerde jaloers. Op het toetsenbord van vrouwtjesmens ging ze haar kont likken.

Muisje wil best gaan werken voor de kost, maar vindt het muizenhospitaal niet de aangewezen baan. Het is er levensgevaarlijk, liet ze haar moeder weten. Ze had al bijna haar nek gebroken. Overal staan muizenvallen met overheerlijk geurende kaas. Het water liep haar in de bek. Het zijn martelwerktuigen, waarschuwde verpleger Spitssnuit. Je kwam niet eens aan je hapje toe, tsjakka … En dan die lokdoosjes; de hele dag moet je de drang weerstaan niet een snoepje te bietsen, maar het vooruitzicht dat er alleen maar een vloerkleedje van je velletje overblijft, is muisonterend.

Nee, Muisje wil er een jaar tussenuit. Desnoods te voet, zoals haar oom Binkie ooit deed.

Rechercheur Piep heeft de rest van het jaar vakantie opgenomen. In alle rust wil hij kerst vieren, daarna gaat hij stappen ondernemen. Het is toch te gek voor woorden dat al zijn aanvragen worden afgewezen. Hij voelt zich gediscrimineerd.

# 7 Update Muisje; crowdfunding.

De jeugd van huismuizen staat volledig achter haar, ze herkennen zich in haar belemmeringen en is een crowdfunding opgestart voor de motor van Muisje. Vanuit het hele land wordt gedoneerd. Helemaal nadat Muisje verklaarde haar achter-achter oom Binkie te willen opzoeken. Hij is de zwerver in de familie, een zeeman. Nu is hij met pensioen en teruggekeerd naar de schuur van zijn jeugd. Daar brengt zijn dagen door in overpeinzing van zijn avonturen.

Vader Muis ziet het met lede ogen aan. De broer van zijn grootvader romantiseert zijn belevenissen en brengt de jeugd het hoofd op hol met het reisvirus. Het is weliswaar niet zo besmettelijk als het onder de mensen heersende virus, maar voor de naaste familie emotioneel net zo schadelijk. Al meerdere neven zijn in zijn voetsporen getreden, van sommigen is niets neer vernomen. Dat zijn dochter nu ook de wijde wereld intrekt kan hij niet verkroppen.

Jeugdzorg zegt weinig te kunnen uitrichten. Muisje heeft binnenkort de volwassen leeftijd bereikt en er is zo’n wachtlijst dat ze dit geval verder niet in behandeling nemen. Tenslotte, het muizengezin kan niets worden verweten. Er is geen sprake van fysieke bedreiging of emotionele verwaarlozing. Sterker nog, Muisje is in een liefdevolle omgeving opgegroeid. Het leven zal haar leren wat ze achterlaat.

Muisje brengt de kerstdagen thuis door. Zodra ze haar motor heeft, vertrekt ze. De voorwaarden zijn echter wel dat ze moet gaan vloggen, daarom heeft ze een smartphone van de Kerstman gevraagd.

Moeder Muis lijkt zich bij de situatie neer te leggen nu ze weet dat ze haar dochter via de sociale media kan volgen.

#8 Update Muisje: Zwarte Teun mishandeld.

Vanochtend kwam ‘Zwarte Teun’ bloedend en met kale plekken in zijn vacht het appartement binnen gestrompeld en ging schichtig op zijn toren liggen. In eerste instantie meende vrouwtjesmens dat hij met een andere kat gevochten had. Mannetjesmens beweerde echter dat hij door een muizen-patrouille is aangevallen, zo toegetakeld heeft hij hem nooit eerder gezien en eist dan ook dat er een onderzoek begonnen wordt.

Muisje spreekt hem tegen en zegt dat het hoogstwaarschijnlijk is een criminele muizengroep is. In het knaagdierenhospitaal heeft ze gesprekken opgevangen dat er hangmuizen in het nabije park zijn die de buurt terroriseren. Regelmatig worden er gewonden van vechtpartijen in het ziekenhuis opgenomen. Zelfs seniorenmuizen worden lastig gevallen. Je bent je leven niet meer zeker op straat.

Muisje is één januari volwassen geworden en inmiddels met haar motorrijbewijs bezig. Zodra ze daarmee klaar is, vertrekt ze. Ze is helemaal klaar met de buurt.

Vader muis zegt dat zijn dochter in korte tijd erg zelfstandig en wereldwijs is geworden.

Rechercheur Piep heeft beloofd stappen te ondernemen. Met de muizen-ME willen ze het park gaan schoonvegen.

#9 Update Muisje: Dreigbrieven

Zwarte Teun heeft zich op een strategische plek geïnstalleerd, hij kan hiermee de situatie binnen en buiten goed in de gaten houden.

Muisje kan geen kant op. Haar motor, een prachtige knalrode Kawasaki, is gisteren in het magazijn van de ALDI binnengekomen. Magazijnmedewerker Spierbundel, die stiekem een oogje op Muisje heeft, appte een foto van de motor.

Muisje krijgt inmiddels dreigbrieven van de hangmuizen. Naar hun zeggen heeft zij hen verlinkt.

Op het politiebureau rollen de eerste koppen. De hoofdinspecteur is geschorst wegens grove nalatigheid en het tegenwerken van de rechtsorde. Rechercheur Piep heeft op deze vrijgekomen functie gesolliciteerd en maakt een goede kans. Bij de arrestatie van de criminele muizenbende is hij per toeval op een drugspand gestuit.

Hij zal de orde handhaven, sprak hij plechtig.

#10 Update Muisje: Hulp uit onverwachte hoek.

Bliksem de Pers had genoeg van al het gesteggel en wilde eindelijk weer rust in huis. Vanochtend in alle vroegte bracht zij Muisje via het trappenhuis naar beneden. 
Buiten wachtte Spierbundel op haar met de splinternieuwe glimmende motor. 

Muisje ging er als de ‘bliksem’ vandoor, vertelde hij later trots met een knipoog naar de Pers.

De Pers wenst met rust gelaten te worden. Zwarte Teun ligt beledigd op zijn troostdekentje, hij voelt zich door zijn huisgenote verraden en zint op wraak.

Moeder Muis is in alles staten nu haar dochter voor de tweede keer er stiekem tussenuit gepiept is. Diep in haar hart hoopte ze dat Muisje zich zou bedenken, vertrouwde ze ons snikkend toe.

Nu wacht iedereen in spanning op Muisjes eerste blog.