Hoofdstuk 2

In haar studio staart Skye naar de schimmen van de andere wolkenkrabbers die in een wijde boog staan en in de nevel vervagen. De bovenste verdiepingen verdwijnen in het altijd aanwezige laaghangende wolkendek. Geen enkel gebouw heeft buitendeuren; uit veiligheidsoverwegingen werd beweerd. Elke torenflat is zelfvoorzienend. Slechts eenmaal is ze op de bovenste laag geweest; toen ze arriveerden en op het dak landden. Zij en de andere evacués hadden het gevoel in een soort utopie terechtgekomen te zijn. Naast het landingsplatform was een park aangelegd met bomen waar houten banken onder stonden, perken met zoetgeurende bonte bloemen en kassen in de vorm van piramides vol exotisch fruit. Aan de buitenste rand groeide een haag van coniferen. De bovenste etages, waarvan ze schat dat het ongeveer een vijfde van de totale hoogte moet zijn, bevatten inwendige balkons met weelderig groen.
Alles bleek een grote illusie; voor haar soort in ieder geval. De leiding houdt vol dat in de veertien jaar die inmiddels verstreken zijn een overkoepeling op het dak is aangebracht en ook op de hoogste verdiepingen alles hermetisch afgesloten is. Met de recente gebeurtenissen gelooft ze daar geen snars van. Stelletje leugenachtige hypocrieten. Onder de gedetineerden zitten sinds een half jaar twee Belgen uit het “district Ardennen”. Niemand weet precies hoe ze gevangengenomen zijn. Het gonst van de geruchten dat verschillende ondergrondse schachten buiten de steden op hoger gelegen gebied zouden uitkomen. En dat “district water”, voormalig Nederland, kunstmatig in stand gehouden wordt. Net zoals de mist en de wolken.
De Belgen zaten eerst geruime tijd in quarantaine in afwachting van stralingsziekte, die uitbleef. Daaropvolgend wees de verzetsbeweging Torre aan als leider voor een ontsnappingspoging. Met twee andere geselecteerden is hij nu naar cel-blok ZZ overgeplaatst waar de Belgische mannen sindsdien gevangen gehouden worden. De drie bereikten dit doel door hun hersenen doorlopend te activeren, waardoor de chip op tilt slaat. ZZ (zero-zero) is de onderste van alle lagen, in de zeebodem, en ook het niveau waar de ondergrondse tunnels binnenkomen.
Skye werpt een laatste blik op haar agenda; zoals gebruikelijk volgepland.
-11:00 uur zwemmen. (OWL 9) Onderwater laag, 9de verdieping.
-11:45 uur lunch.
-13:00 uur onderwijs leeftijdsgroep 8, toekomstkunde: robots en het primitieve geloof. (BWL 10) Bovenwater laag, 10de verdieping.
De staf kan elke godsdienst verbannen, maar diep vanbinnen gelooft ze in een hogere macht. Zonder menselijke overheersing en zonder dwang. In de jaren van honger, voordat het water kwam en ze haar zoon in leven moest houden, had ze op bepaalde momenten sterk het gevoel gehad alsof iets haar naar bepaalde plaatsen leidde en over het algemeen vond ze dan iets eetbaars.
-14:00 uur pauze.
-14:15 uur robots herprogrammeren. Westelijke fabriekshal. (OWL 3) Sommige robots worden te slim en wordt dit door mensen gecorrigeerd.
-16:00 uur ontspanningsoefeningen naar keuze.
-16:30 uur zorgsector. (BWL 30)
Skye glimlacht bij het vooruitzicht een uur bij de ouderen te mogen doorbrengen. In hen leeft het verleden.
Ineens dringt het tot haar door dat wanneer ze daadwerkelijk een hersenchip krijgt haar negatieve gedachten, die een specifieke trilling blijken te bevatten, meteen zullen opvallen. Bovendien hebben de nachten waarin Torres plan zich verder in haar hoofd ontvouwde vast en zeker sporen op haar gezicht achter gelaten. Niets ontgaat het regiem. Met een schok realiseert ze zich dat er geen ruimte overblijft om langer over het ontsnappingsplan na te denken. Ze krijgt het koud en haar hart bonst in haar keel. Ze moet iets ondernemen. En wel nu meteen. Maar wát?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s