Hoofdstuk 3

Nog amper een kwartier voor de ochtendgymnastiek begint. Het besef dat de dag wel eens volledig anders zal gaan verlopen dan haar schema aangeeft, maakt haar duizelig. Normalerwijze zou Skye het toejuichen. Nu krijgt ze het benauwd, alsof de adem uit haar lichaam geperst wordt.
Een consult bij een arts kan van alles betekenen. De kans dat ze Torre straks gaat zien is inmiddels bijna nihil. De kans dat ze uit haar functie ontheven wordt, daarentegen groot. Het feit dat de staf bij haar onrust vaststelt en Torre is gevangengezet zal zeker niet buiten beschouwing gelaten worden. Ze slaapt al tijden slecht, en waarom ze nu ineens naar de dokter moet is niet zo’n moeilijke optelsom. Rebellie wordt altijd in de kiem gesmoord.
Enkele maanden geleden had Torre gevraagd of ze zich ook bij het verzet wilde aansluiten. Opgetogen, eindelijk weer iets te kunnen betekenen hoefde ze geen minuut daarover na te denken. Alles wat in haar macht ligt, zal ze aangrijpen om haar zoon te helpen.
Skye gaat de badkamer weer in. Dit is de enige plek waarvan ze vrijwel zeker weet dat er geen camera’s aanwezig zijn. Voor de zekerheid gaat ze op het toilet zitten, en perst er een plasje uit. Een voordeel van de overgang, overtollig vocht, bedenkt ze schamper, hoewel het haar magere lijf niet is aan te zien.
Koortsachtig denkt ze na. Het moet hoe dan ook vannacht gebeuren in plaats van over een week. Alsof iets in haar het overneemt, raakt ze het schermpje op haar linker pols aan, opent het gehackte beveiligingsprogramma en werkt ze haar nachtelijke ideeën verder uit. Haar vinger trilt als ze de tijd instelt; om exact drie uur zullen de celdeuren automatisch opengaan. Ze bevriest alle camerabeelden in de ruimte van cel-blok ZZ. Een kwartier moet genoeg zijn om de verstopte spullen te pakken. Drie uur vijftien, opent de deur die volgens zeggen naar de ondergrondse schachten leidt. Nog twee deuren voor ze in de tunnel terechtkomen codeert ze met tussenpozen van tien minuten voordat alles weer op slot slaat. Volgens haar berekeningen moet dat genoeg zijn.
Ze kan zich geen fouten permitteren.
Met een arm veegt Skye over haar klamme voorhoofd, daarna blokkeert ze het alarm dat onherroepelijk afgaat wanneer iets niet naar behoren functioneert. Na een korte aarzeling activeert ze de nieuwe code. Riskant. Verdorie. Net nu ze eindelijk bij de laatste voorbereidingen zijn dreigt alles mis te gaan. Eén factor kan ze niet manipuleren. De belangrijkste zelfs. Een van de bewakers is een verzetsman. Ze kent hem niet en weet niet of hij vannacht dienst heeft. Niet slim dat ze dit niet ingecalculeerd heeft.
Skye realiseert zich dat ze Torre hoe dan ook moet inlichten. Ondanks zijn lichte slaap moet hij exact weten wat er aan de hand is. Hij mag geen moment aarzelen wanneer de sloten openspringen. Voor het eerst in jaren heeft ze een zelfstandige beslissing genomen en laat ze grove steken vallen. Een misselijkmakende klomp vormt zich in haar buik.
Jaxx vond haar altijd al te impulsief op cruciale momenten.
‘Zes uur vijfentwintig. Over exact vijf minuten wordt SP-2017 bij de ochtendgymnastiek verwacht, en bevindt zich zonder geldig excuus nog in haar studio,’ klinkt het gedempt door de gesloten deur.
De zenuwen gieren door haar lijf en werken op haar sluitspieren. Maar goed dat ze op de plee zit. Ze veegt haar billen af. Waar is de koelbloedige Skye gebleven?
Met een woedende blik op het scherm verlaat ze snel de studio.

2 gedachtes over “Hoofdstuk 3

 1. Kleinigheidje. FactOOr zou factor moeten zijn.
  Inhoudelijk: hoe weet zij datalle verzet in de kiem wordt gesmoord? Wat heeft ze daarvan opgemerkt?
  Plotmatig: spannend! Erg korte fragmenten…

  Like

  1. Hoi Joradam,
   Allereerst bedankt voor je reactie en je terugkoppeling! Ben blij te horen dat je het spannend vindt. Ik heb bewust gekozen voor de korte fragmenten, met het idee dat het dan eventueel sneller gelezen wordt.
   Over je vraag; het feit dat vermeende rebellen meteen een hersenchip krijgen. De opvoedcursussen bij opstandige jongeren. En in de volgende hoofdstukken benoem ik ook de straffen bij ongehoorzaamheid.
   Factor is aangepast.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s