Hoofdstuk 5

In haar studio gaat Skye meteen naar de badkamer. De vreemde plasticachtige verpakking, die een capsule blijkt te bevatten, legt ze op de rand van de wasbak. Ze willen dus van haar af, en durft zich nauwelijks af te vragen hoe dit onder haar tafelblad is gekomen. Wordt er van haar verwacht die nu in te nemen? De verleiding is groot. Eén ding is zeker; het verzet is er dus achter gekomen dat er iets vreselijk misgaat. Maar, eerst wil ze zeker weten dat ze er niet alles aan gedaan heeft om Torre in te lichten. De kans op een ontsnapping bestaat nog steeds. Kom op, bedenk iets …
Glashelder ontvouwt zich het idee wat haar te doen staat. Kalmte neemt bezit van haar. Een paar tellen overweegt ze of ze de speciale thermoskleding zal aantrekken. De temperatuur daalt ‘s nachts zomaar tot min dertig en overdag evenzoveel graden boven nul, hadden de Belgen verteld. Het is ondenkbaar onbeschermd naar buiten te gaan.
Ze knielt bij de schone handdoeken waar het flinterdunne pakketje mee naar binnen gesmokkeld is. Skye schudt haar hoofd. Ze is een zwakke schakel. De capsule op de wasbak is het stille bewijs daarvan; snel stopt ze die in haar BH.

Haar hart gaat vreselijk tekeer als ze achter haar bureau gaat zitten. ‘Ik teken protest aan,’ zegt ze met een hol gevoel in haar maag. Met de microfoon prikt ze tegen het beeldscherm.
‘“Protest” verboden woord,’ klinkt de mannelijke stem. ‘Verwijst naar rebellie.’
‘Ik pik het niet meer.’
‘Definitie van: “ik pik het niet meer” is opstand; “Ik pik” is stelen. “Pik” is mannelijk geslachtsdeel is onbetamelijke uitdrukking. Zoek andere combinatie. Suggestie: vogel pikt.’
‘Zie jij ergens vogels vliegen?’
‘“Vogel” uitgestorven in 2060.’ Een meeuw verschijnt boven een branding, een roodborstje op een takje sneeuw en een kauw kijkt met zijn blauwe ogen in de camera.
Een fractie van een seconde zeurt een pijnlijk verlangen door haar lichaam. ‘Ik eis een gerechtelijk onderzoek naar mijn onrechtmatige verdenking van negatieve gedachten,’ zegt ze met ferme stem.
‘“Eis” is dominant woord, kan leiden tot ongehoorzaamheid.’
Ze smijt de microfoon op de grond.
‘Hartslag gaat te snel, bloeddruk schiet omhoog, adrenaline komt op gang, leidt tot …’
Skye slaat met haar vuisten op het toetsenbord.
‘… uitbarsting.’ Het scherm kleurt rood en knippert. ‘Verzoek om assistentie. SP-2017 is agressief. Heeft drie woorden van de zwarte lijst gebruikt. Suggestie; opvoedcursus in blok Z.’
‘Ik heb verdomme een náám,’ schreeuwt ze. Z is een verdieping te hoog.
‘“Verdomme” is ongemanierd woord, verwijst naar ongehoorzaamheid.’ Het slot van de studio springt op slot. ‘Nog één minuut en dertig seconden …’
Doel bijna bereikt. Skye pakt de bureaustoel. Met alle kracht die ze in zich heeft, smijt ze hem tegen het raam. Tot haar verbazing spat de ruit in ontelbare stukjes uiteen. Een koude wind blaast in haar gezicht. Ze sluit haar ogen. De geur van het zoute zeewater bedwelmt haar bijna. De regen lijkt een zweem van pas gemaaid gras met zich mee te voeren, wat natuurlijk onmogelijk is, of …?
‘SP-2017 heeft breakdown. Verzoek om extra assistentie. Advies; cel-blok ZZ.’
Skye spuugt naar het scherm. Het voelt heerlijk, dit had ze al veel eerder moeten doen.
‘Nog één minuut …’ Hoog en schel gilt een sirene. Het stampen van voeten dreunt door de gangen. De robotbrigade is in aantocht.
Skye steekt haar hoofd door het raam. Diep ademt ze in. De ijzige lucht vult haar longen. Ze likt de fijne motregen van haar lippen. Voor het eerst in jaren heeft ze weer het gevoel dat ze leeft.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s